Höstgäddan Regler.

8/9 07:00– Inregistrering

Registrering av ert lag sker till Robert Johansson (0706-749636), Pär-Erik Kinnander (0731-839810) eller via mail pelle@studio138.se

Uthämtning av era mätbrädor och annat tävlingsmaterial sker på kaptensmötet på tävlingsdagen. Här är det obligatorisk närvaro för minst en person per lag. Skulle det mot förmodan vara så att ni har fått förhinder så kontakta Pelle på 0731-839810 så försöker vi lösa eventuella problem.

08:00 – Kaptensmöte

En representant för vardera lag samlas på Tibro sfk båthamn. Här kommer vi gå igenom vad som gäller i tävlingen samt svara på eventuella frågor.

09:00 – Tävlingsstart

Startskottet för tävlingen går kl 08:00. Obligatorisk närvaro för samtliga medlemmar i laget.

14:00 – Tävlingen slutar

Tävlingen och sista rapporteringstiden är 14:00. Vill ni avsluta tävlingen tidigare kommer så måste ni anmäla er hos oss oavsett om ni har fått fisk eller inte. Det för att vi ska veta att alla tävlande har kommit i hamn för dagen.

14:30 – Korvgrillning och prisutdelning

Vi samlas i båthamnen i Sånna (se kartan) efter tävlingen. Dagens vinnare kommer att koras. Därefter bjuder vi på Korv med bröd.

Vi tillämpar Catch & Release!

Att släppa tillbaka de stora exemplaren är viktigt om vi ska kunna fortsätta ha ett bra fiske efter stora gäddor.

Texten nedan är hämtad från Svenska Gäddklubbens hemsida och är du nyfiken på deras arbete kan du läsa mer och bli medlem i klubben på deras hemsida, http://www.svenskagaddklubben.se

Bra tipps kring att utföra C&R

Avkrokningsmatta

Används om fisken behöver läggas ner vid kroklossning, mätning m.m. Finns att köpa men går att tillverka själv av till exempel ett liggunderlag som läggs i en plastsäck. Blöt alltid mattan innan du lägger ner fisken.

Var förberedd

Ha alltid utrustningen framme eller lättåtkomlig så minimerar du tiden. Är man ovan med handlandning av gädda kan det vara säkrare att ta gäddan med håven och sen titta efter var krokarna sitter innan man tar den med gälgreppet. Efter hand som man känner sig säkrare övergår man till att gälgreppa den i vattnet. Öva på gäddor i tre-fyrakilosklassen.

Regler

Tillåtna metoder är spinnfiske och flugfiske. Trolling, mete,Verikal ”Prickskytte” och släpfiske är ej tillåtet. Endast 1 aktivt spö per fiskare får användas. Endast artificiella beten får användas.

Mätning och registrering

Minimilängd för gäddor som ger poäng i tävlingen är 60cm. Endast gäddor som har blivit fångade, mätta, fotograferade, registrerade och utsläppta i god C&R anda ger poäng.

Fiskar som ska registreras i tävlingen ska fotograferas två gånger. 1 bild med fisken mot måttbrädan (fiskens mun mot kanten på måttbrädan och måttskala tydligt synlig) och 1 bild där fångstmannen håller i fisken. Det är oerhört viktigt att det går att avgöra fiskens längd med hjälp av fotot.

Tveksamma bilder kommer ej att ge poäng! ALLA fiskar från 60cm ska dessutom föras in i den fiskelogg som varje deltagare får vid tävlingens start. Fisk där foto ej kan matchas med fiskelogg ger ej poäng!

Poängsystem

Poängen baseras på längd där 1cm = 1 poäng. I lagtävlingen räknas de 3 längsta fiskarna under tävlingsdagen. Vid oavgjort resultat vinner den som fick längst gädda som första fisk.

Båt och säkerhet

Maximalt 3 tävlande per båt, alltså 3-manna lag. Alla tävlanden ska använda flytväst eller flytoverall och ska följa rådande fartbegränsningar och fiskebestämmelser.

Fartbegräsning gäller vid passerande av annan tävlingsbåt. Max 5 knop vid avstånd närmare än 50 meter. Arrangören står ej som ansvarig för eventuella dödsfall, olyckor eller skador. Det är upp till den tävlande att ansvara för sin egen försäkring.

Start

Starten på Lördagen sker utanför Tibros sfk klubbhamn i Sånna, se kartan. Var försiktiga vid start och visa andra tävlande respekt. Ni är fria att lämna området när startskottet har gått.

Ni måste inte ha båten vid starten i Sånna. Vill ni ha båten ilagd/lägga i båten i t.ex. Bråbacka så går det bra men då får ni vara med i Sånna vid tävlingsstart/kaptensmötet. När tävlingen sedan är igång så kör ni bil till Bråbacka och börjar tävla där.

Att närvara i Sånna vid tävlingsstart på Lördagen är obligatoriskt för minst en person/team.

När ni avslutar tävlingen för dagen lämnar ni in era måttbrädor till oss i vår klubbahamn i Sånna. När ni har gjort detta är ni färdiga för dagen ur tävlingssynpunkt dock kvarstår Grillning och prisutdelning.

OBS! Det är oerhört viktigt att ni hör av er till oss när ni avslutar tävlingen för dagen, även om ni inte har någon fisk att rapportera in. Det är viktigt för oss att veta att alla tävlande har kommit i land när dagen är slut